Tuesday, February 15, 2011

sayang vs cinta .

mari berfikir tentang situasi ini .

mat mencintai fara dengan sepenuh hati walaupun hampir
setahun menunggu fara membuka pintu hatinya untuk lelaki lain .
ini kerana fara baru sahaja dikecewakan oleh man yang tidak begitu mengendahkan fara walaupun fara benar-benar cintakan man .
fara sebenarnya sudah serik untuk bercinta .
tetapi atas keyakinan dan semangat yang dipulihkan oleh mat .
fara dengan perasaan serba salah menyambut cinta mat .
hampir bertahun melayari alam cinta yang penuh indah dengan gelak tawa dan riang sentiasa .
mat kini dibelenggu perasaan yang amat susah untuk ditafsirkan oleh beliau .
kehadiran semula man yang meyakinkan fara bahawa beliau sudah berubah sepenuhnya benar-benar tidak menyenangkan mat .
fara yang juga serba salah telah meyakinkan mat bahawa cintanya masih utuh pada man .
mat terkedu .
berlegar difikiran mat memikirkan dimana kata-kata manis juga janji fara pada beliau .
terngiang-ngiang kata-kata akhir dari fara ditelinga mat .
" cinta fara masih pada man . tapi fara tetap sayangkan mat " .
setelah dirayu dipujuk untuk dilepaskan .
akhirnya mat dengan berat hati mengambil keputusan untuk melepaskan fara .
fara sanggup mengambil risiko dengan keadaan yang beliau bakal hadapi walaupun
berkali-kali dipesan oleh mat berkenaan dengan itu .
tapi fara nekad . nekad fara itu mengunci segala usaha mat untuk membetulkan kembali keadaan . fara pergi .
mat terluka dalam senyuman .
senyuman yang dikuntumkan supaya cara beliau melepaskan fara
dilihat sebagai tindakan yang rela .
hanya kebahagiaan fara yang didoakan mat .
agar fara benar dalam pilihan beliau .
tiada guna mat berusaha lagi kerana cinta fara tidak pada beliau . tapi pada man .


persoalan .

apakah berbeza antara cinta dan sayang dan berbaloikah keputusan yang dibuat oleh fara .
renung-renungkan .

peace .


6 comments:

MarlyMarble said...

entahlah...maybe cintakan man sebab man lebih handsome. just joking =p

solehsunar said...

haha..maybe la kan ? :P

Ruby Dane said...

fara dengan perasaan serba salah menyambut cinta mat - ayat ni pun menunjukkn bahawa fara couple dengan mat tanpa ada sebarang perasaan kecuali serba salah. then, serba salah tu bertukar jadi syg. mesti la syg kn sb fara wat smntara telah mlalui dtik2 dan saat2 bahagia b'sma mat. tp fara cinta kat man, mungkin... sb dia dah lma knl man or... i don't know. hehe.

Aiman Ariffin said...

love is complex but sayang is not enough to be with a person. You've gotta love a person to be in rship. So I guess fara shudnt be with Mat at the first place. Shes being ungrateful and unfair. Thats what i thinklah hehe. Good post. keep it up

solehsunar said...

thanks ruby. mat dah faham kot..:)

solehsunar said...

thanks aiman . :). mat sekarang dah oke..:)

Post a Comment