Tuesday, February 18, 2014

Hikmah Bersabar

Assalamualaikum.

Sedikit perkongsian berkenaan dengan hikmah orang yang menghadapi masalah. Nabi Muhammad SAW mengajar kita apabila kita menghadapi sesuatu masalah atau musibah, janganlah dilihat kepada masalah tersebut sahaja, lihatlah kepada kebaikan disebalik masalah yang kita hadapi. 

Apabila Allah uji kita dengan kesusahan, sesungguhnya ada kesenangan yang disimpan oleh Allah disebalik kesusahan itu. ini sesuatu yang perlu kita yakin dengan sepenuh hati kita. 

Kalau yang kita nak cari itu besar, pengorbanan yang kita korbankan itu kita kena anggap kecil. Bermakna kita tidak berkira dalam melakukan pengorbanan. 

Jika kita tahu apa kebaikan yang Allah simpan disebalik masalah yang kita hadapi, pasti kita sanggup bersusah sepanjang kita di dunia kerana kita tahu di sana ada yang lagi besar yang Allah simpan. Orang yang bijak pasti menghargai pemberian yang besar berbanding pemberian yang kecil. Betapa pentingnya sifat REDHA. Bersangka baiklah kita kepada Allah SWT.

Selanjutnya mari luangkan masa sebentar dengan sedutan video di bawah. Semoga mendapat manfaat darinya. InsyaAllahNo comments:

Post a Comment