Tuesday, March 8, 2011

Tips Study Yang Berkesan .

as-salam .
mike ape khabor ? hehe .
maaf le teman sibuk sikit he sejak2 ni .
test . kuiz . lab report . assignment . tido . huhu .
itu le sebab dah lama x post ni .

pagi2 selasa ni . mari kita berkongsi tips .
tips bagaimana cara study yang berkesan .
tapi ingat . tips2 ni hanya sesuai untuk sesetengah manusia saja .
manusia2 yang pelik je dapat rasa keberkesanan kalau ikut cara ni .
mari2 tengok tips2 dia .

1 . study depan laptop . pakai headphone . pasang lagu kuat2 .
kalau boleh lagu ala2 limp bizkit . study sambil hangguk2 kepala .
bila kita hangguk2 kepala sebenarnya itu 2 in 1 .
angguk sebab layan lagu tu dan angguk sebab faham ape yg dibaca . hehe .
aku sarankan lagu starstrukk - kate perry nyanyi tu . ulang byk2 kali . haha

2 . sebelum study wat air teh o suam satu jag .
ingat . air tu mesti suam2 kuku .
pas tu jangan kongsi dengan membe2 lain . dorg mungkin xgosok gigi .
ingat eh ! teh o suam .
pastikan bila abis study air tu pun dah abis .

3 . yang ni untuk lelaki . bila study tu cara pemakaian amat penting .
seelok2nya pakai boxer pas tu pakai kopiah .
haha . bukan ape .
boxer tu untuk pengudaraan yang baik
pas tu kopiah tu untuk memekup kepala supaya ilmu2 yang dibaca
akan mendap dalam kepala .
xterbang merata2 . try ni !

4 . ada cerita ni .
mat : oi man ! study la beb . test tinggal 2 hari je lagi .
man : hok aloh . sap kok lu . haha . aku xleh study awal2 ni .
mat : asal lak ? esok nk test mlm ni baru nk study ke ?
man : ha . tawu pun . kang aku study awal2 . nti cepat lupa .
aku byk bnda lagi nk kena ingat .

mat : ikut suka kau la .

style ni agak berbahaya untuk kaum2 yg pickup slow .
jadi elakkan . kalau nk try boleh je . haha .
kalau menjadi teruskan . kalau terlingkup study la awal2 .

5 . kalau tengah study tiba2 otak jem .
berbalik pada tips no .1 . tukar nasyid jap .
bagi otak stat berjalan slow2 .
pas tu hangguk2 balik . mesti faham punya . hehe .

6 . amalkan membaca sambil menulis atau melukis .
sebab bila baca pas tu tulis .
kebarangkalian untuk ingat bertambah dua kali ganda .
walaupun apa yg anda tulis n lukis tu xde kaitan langsung dengan apa yg dibaca . hehe .

7 . ' sap kok lu ' ape tu ? hisap rokok dulu . haha .
jangan hisap rokok masa study .
sebab asap2 dalam otak akan kick ilmu2 tu kuar .
esok jawab test kuar asap2 dari otak . sebab otak dah jem . hehe .

8 . lastly . pernah x jadi ?
study dah bagai nak rak . banyak dah .
tapi sampai last2 . rasa macam lost .
ape yg aku study tadi ? lost in the middle of tambun lost world . haha .
macam 2 punya hal kecik je .
g test esok bawak pump gun . xpun M16 . oke ?

* cuba kalau berani . kalau x berani jangan cuba .
* selamat beramal . renung2kan dulu sebelum beramal . renung betul2 ! hahaha .


* 3 malam tanpa bintang dah aku study persamaan kat atas ni . =.='
ahahaha .

peace !



1 comment:

Fizalinolie said...

132 mai.. Hehehe. Selamat berkenalan, saya singgah dan follow awak :)

Post a Comment